327 відгуків
Важлива інформація про роботу магазинутут

Інтернет-магазин тимчасово не працює. Все буде Україна!

+380 (93) 899-99-44

Те Гуань Інь

Те Гуань Інь

Тегуаньинь — бірюзовий чай, сильноскрученный среднеферментированный улун. В даоській традиції зветься «чаєм п'яти смаків», тому що його смак розкривається поступово, з кожною новою заваркою, від чашки до чашки. Володіє яскравим, але в той же час прозорим смаком і дивно сильним характерним ароматом.
 

Історія і види
 

Тегуаньинь почав вирощуватися ченцями при династії Тан в VII–VIII століттях в повіті Ансьи південній провінції Фуцзянь. Зараз це місце вважається чайної столицею Піднебесної, де розташовується найбільший чайний ринок, збирає найбільше число дегустаторів, колекціонерів і бізнесменів чотири рази на рік. Стільки ж разів відбувається збір «залізної Бодхісаттви», і саме цим чаєм заповнений весь ринок — тегуаньинь вважається одним з найдорожчих сортів чаю.
 

За переказами, в повіті Аньси жив побожний чаедел, кожен день подносивший чашку свіжозавареного чаю зображенню Бодхисаттви Милосердя Гуаньінь. Одного разу чайного майстра приснився сон, в якому богиня веліла навідатися в найближчі гори, щоб забрати дар. Вранці фермер відправився в призначене місце і побачив чайне дерево, освітлений сонячними променями. Забравши і обробивши лист, він отримав важкий, наче залізо, чай з медовим ароматом і м'яким смаком, який назвав на честь богині Гуаньінь.
 

Про походження «залізності» ходить багато легенд: тут і металевий присмак, і зовнішній вигляд готового листа, і даоське обґрунтування: найкращий час збору сорту — осінь, яка співвідноситься з першоелементів «метал».
 

Є кілька видів сорту тегуаньинь: класичний улун тегуаньинь, лао тегуаньинь і чорний тегуаньинь, також званий «чорним драконом».
 

Виробництво.
 

Для виробництва «залізної Бодхісаттви» необхідні більш зрілі листя, ніж це прийнято для виробництва більшості чаїв. Збір врожаю проходить чотири рази на рік: восени, навесні і влітку. Три рази в день: вранці, опівдні і ввечері, після заходу сонця. Лист збирається зрілий, великий м'ясистий.
 

Збір.
 

Свіжо зірване листя розкладають на сонці і залишають на кілька годин до появи червоного кольору по краях. Ферментації піддається не весь аркуш, а тільки його кромка, завдяки чому тегуаньинь і володіє таким дивним ароматом.
 

Пресування.
 

Сировину очищають від непотрібного для подальшого виробництва чайного сміття: гілок, нирок та сухого листя. Після чого поміщають в невеликі мішки, які пресуються на спеціальному верстаті.
 

Сушіння.
 

Після цього сировина сушиться кілька хвилин в центрифугах з високою температурою, що припиняє процес ферментації і робить листя готовими до наступного етапу.


Просмаження.
 

Потім листя розкладаються на піддонах і ставлять у сушильну шафу, де проходить фінальна стадія: сушка і просмаження. Загальний час виробництва — 12-15 годин. Після готовий тегуаньинь поміщають в холодильні камери, де він зберігається до упаковки у вакуумні пакети.
 

Вибір.
 

Справжній тегуаньинь пакується у вакуумні пакети і тільки таким чином потрапляє в роздрібний продаж. В іншому випадку чай втрачає свої смакові і ароматичні властивості і стає несмачною травою. Так що розсипний тегуаньинь з скляних банок — це вже не той чай, який вам потрібен.
 

Є ймовірність натрапити на так званий чжун ча, який тегуаньинь. Чжун ча — це низькосортний чай, який вийшов або з неякісної сировини, або у зв'язку з технологічної помилкою. Він візуально схожий на «залізну Бодхисаттву», так що, щоб не помилитися при виборі, потрібно запам'ятати відмінні риси якісного тегуаньиня.
 

ЦВІТ І ЛИСТЯ
 

Насичений зелений колір важких скручене листя з червоними прожилками і білим пушком. Чим більш однорідний, тим вище якість. Листя повинні бути цілісними, не містити чайного сміття.
 

ЗАПАХ
 

Неймовірно сильний і виразний аромат, який відразу відчувається після роздрукування вакуумного пакету.


СМАК
 

Розкривається п'ятьма чашками. Починаючи з прозорого, поступово набирає силу. Володіє потужним медовим присмаком.
 

ЗБЕРІГАННЯ
 

Сухе, темне місце, відсутність сторонніх запахів і герметична упаковка.

 

ПОЄДНАННЯ

 

Для тих, хто тільки знайомиться з китайськими чаями, смак тегуаньиня може здатися занадто слабким і прозорим. Тому чаювання можна почати з зелених чаїв з більш вираженим смаком, наприклад, дунтін билочуня, який підготує смакові рецептори до сприйняття.

 

ЕФЕКТ

 

Будь-який хороший чай при дотриманні всіх умов і ритуалів впливає на психіку, може направляти думки і міняти настрій. Тегуаньинь підходить для пиття в дружній компанії і розслабленій обстановці, коли всі справи зроблені і нікуди поспішати. Чай легкий і прозорий, прояснює голову і вчить тонкому світосприйняттям.

 

ЗАВАРЮВАННЯ


Візьміть добре очищену воду, закип'ятіть до стану, коли великі бульбашки тільки починають підніматися на поверхню.

 

Улуни і слабоферментированные чаї вимагають зниженої температури заварки. Чим нижче температура, тим більше збережеться ефірних масел, що відповідають за аромат. Чим вище температура, тим чай стає міцнішою, так як проявляються дубильні речовини.

 

Наповніть гайван та чашки отриманим окропом, даючи посуді трохи прогрітися. Злийте воду. Засипте 5-6 грамів тегуаньиня в гайвань і накрийте кришкою, щоб прогріти сухе листя чаю. Через секунд 20 повинен з'явитися сильний аромат. Перший раз залийте окропом самі листя, накрийте кришкою, поговоріть з боку в бік і відразу ж злийте першу заварку. Другий і наступні рази залийте гайван повністю і через 6-10 секунд розлийте настій по чашках. Для цього не потрібно знімати кришку — досить трохи відсунути її і притримати вказівним пальцем. Слід повністю розливати настій, до останньої краплі.

 

Для улунів і слабоферментированных чаїв існує правило швидкої заварки. Зменшення тривалості заварки гарантує легкий смак, збільшення ж, навпаки — терпкість. До того ж екстракція корисних речовин у улунів і світлих чаїв досягається швидко, практично одразу при контакті з окропом.

 

Хороший чай можна заварювати до п'яти-шести разів. Кожен раз настій повинен бути однорідним — це один з показників якості чаю. На потім чай залишати не слід, спитий чай потрібно виливати.


Приємного чаювання).

Інші статті
Графік роботи
  • Понеділок
    11:0019:00
  • Вівторок
    11:0019:00
  • Середа
    11:0019:00
  • Четвер
    11:0019:00
  • Пʼятниця
    11:0019:00
  • Субота
    11:0019:00
  • Неділя
    Вихідний
Контакти
Дмитро
Магазин китайського чаю Gautama
+380 (93) 899-99-44
Харків, Україна

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner