Чайна фабрика Мэнхай Да І

Чайна фабрика Мэнхай (Menghai Tea Factory, 勐海茶厂)
На фабриці Мэнхай винайшли шу пуер – чорний пуер, не вимагає багаторічної витримки. Історія фабрики почалася в 1938 році в регіоні Менхай, префектурі Сишуаньбанна в провінції Юннань. Компанія Чжун Го Ча Е направила професора Фан Хе Цуна і 90 робітників для підготовки будівництва нового чайного заводу. Було завдання вивчити місцеві особливості виготовлення чаю і підготуватися до масового виробництва. Експедиція вирушила з давньої Чайної Кінної Дорозі з Куньмін, і протягом місяця дійшла до регіону Менхай. Професор Фан розробив нові методи виробництва, об'єднавши їх з традиційними способами виготовлення пресованого чаю. Ці технології 1940-х використовуються і в наш час. У 1940 році завод був побудований, і фабрика отримала ім'я Чайна Фабрика Фо Хай (佛海茶厂). Завод пропрацював лише рік – японська окупація порушила плани. Фабрика Фо Хай продовжила роботу лише в 1951 році вже в новій країні – Китайській Народній Республіці. У 1953 році ім'я Фо Хай змінилося на Чайний Завод Сишуаньбанна, який почав випускати чай під маркою Чжун Ча (中茶). У 1973 році технологи фабрики Менхай винайшли новий метод виробництва чаю, завдяки якому ми зараз можемо пити смачний чорний шу пуер. У червні 1989 фабрика Менхай зареєструвала нову марку Менхай Так І (大益).
Так І буквально перекладається як «загальна користь». У 1996 році фабрика перестала бути державною і повністю перейшла у приватне володіння. В результаті багато відомих технологи на чолі з чайним майстром, технологом, причетним до винаходу шу пуеру, Цзоу Бін Ляном пішли з заводу, заснувавши нові компанії. У 2004 році Чайну Фабрику Менхай купила компанія Бовін. Зараз фабрика Менхай вважається найбільшою фабрикою пуеру в Китаї.
Фабрика випускає традиційні форми пресованого чаю: жуанча або брік, цеглинка (砖茶), бинча або млинець (饼茶), туоча (точа) чи гніздо (沱茶) різних форм, розмірів і ваги. Зазвичай цеглинки (бріки) вагою 250 грамів, гнізда (точки) – по 100 і 250 г, млинці (бинчи) – за 357 або 400 р. Починаючи з 2006 року всі упаковки з чаєм мають спеціальну акцизну марку з логотипом фабрики, водяними і невидимими знаками, що проявляються у світлі ультрафіолетових ламп. Рецепти пуеру Мэнхай Всі класичні рецепти фабрики мають чотиризначне число, яке легко розшифрувати. Например, классический шу пуэр 7262: первые две цифры 72 – это год создания рецепта, то есть 1972, третья цифра – 6 означает сорт или скорее вид чайных листьев, последняя – 2 означает фабрику, изготовившую пуэр (Менхай). Во времена появления четырёхзначного обозначения пуэров было так мало фабрик, что им вполне хватило 8 цифр.
Классические рецепты Чайной Фабрики Мэнхай:
Шу пуэр (shoucha, 熟茶) : V93, 7572, 7262, 7552, 7562, 7592, 7632, 7672, 7752, 8562, 8592, 0532, 0562
Шен пуэр (shengcha, 生茶): 8582 7432, 7542, 7582, 7742, 8542, 8972, 0622
Новая эра Чайной Фабрики Менхай началась в 2000-х. Завод выпустил несколько серий с собственными именами пуэра. Такие пуэры, как Золотые Иглы и Белый Лотос (часто его называют просто Лотос), Пу Жи Вей, Золотой и Серебряный Павлин, Гао Шань Йен Сян, Шест Дракона и Шест Феникса, Золотой век Менхай и Звезда Мэнхай продолжают традиции прославленного завода с новыми именами, но с неизменным высоким качеством чая. Ароматы и вкусы пуэров фабрики Менхай У шу пуэров завода Менхай чаще всего вкус мягкий, иногда сладкий или с небольшой долей терпкости, становится терпким к 6-7 заварке. Аромати дубової кори, волоських горіхів, горького та молочного шоколаду, карамелі, ванілі, хліба, родзинок і чорносливу. Шен пуэры солодко-гіркі, з помітною терпкістю, особливо в молодості. Шен фабрики Менхай з ароматами трав, вологого лісу, меду і квітів.