327 відгуків
Важлива інформація про роботу магазинутут

Інтернет-магазин тимчасово не працює. Все буде Україна!

+380 (93) 899-99-44

Фен Хуан Дань Цун (Чаочжоу Ча)

Фен Хуан Дань Цун (Чаочжоу Ча)

Фен Хуан Дань Цун – (凤凰单丛 — Fèng huáng dān cūn) Одинокі кущі з гори Фенікса

Що таке Чаочжоу ча або Фен Хуан Дань Цун? Це один з найбільш насичених за смаком і ароматом чаю. У ньому дивним чином і без всяких зовнішніх ароматизаторів переплітаються ягідні, медяні, фруктові ноти, запашний аромат і довгий післясмак. Це яскравий, самобутній, дуже різний за смаком і дуже позитивний по своїй дії улун, в загальному, абсолютна чайний мастхев. Може бути легким і ніжним, може бути міцним і пряним, може бути практично будь-яким.

На відміну від «ті гуань інь — да хун пао — пуеру», ці улуни поки не розкручені так масово. Ці улуни мають величезну кількість назв: Фен Хуан Дань Цун, Чаочжоу Ча, гуандунские улуни, фениксовые улуни, данина цуны. Мова йде про один і той же чай, відомий в Китаї з часів династії Мін (14-17 вв) і вирощується в районі Фениксовых гір, розташованих біля міста Чаочжоу провінції Гуандун.

Чому «Одинокі кущі» такі самотні? По-перше, на відміну від безлічі інших чаїв, це завжди дерева, а не кущі. По-друге, завдяки особливої пластичності сорту, в результаті селекції і природних умов (клімат, склад грунту, висота і т. д.) на сьогоднішній день існує більше 80 сортів чайного куща, об'єднаних загальною назвою — Дань Цун («Одинокі кущі»), але не в тому сенсі, що їх кинули, а, кажучи менш поетично, одиночні, що окремо стоять, або сортові. Особливість чайних дерев цього виду у тому, що кожне з них ростуть в дикому середовищі на схилах гір, має свою форму куща і листа і дає чай з характерним, особливим смаком і ароматом. Звідси назви сортів — по нотах, відчутним в готовому чаї: «Аромат мигдалю», «Аромат персика», «Медова орхідея» і ще багато-багато (кориця, імбир, османтус, лотос, імбир, тубероза, жасмин тощо).

У будь-якому випадку, це один з кращих представників гуандунських улунів з дуже потужним орхидеевым ароматом і легкою терпкуватим смаком. Так і виходять нескінченно довге і погано вимовні назви чаїв, наприклад Мі Лань Сян Удун Шань Дань Цун, Сін Жень Сян Фен Хуан Дань Цун і т. д. насправді все просто: назва складається з: сорт+ місцевість + тип дерева (завжди «дань цун»).

Як роблять Фен Хуан Дань Цуны


Збір.

Збирають в сонячний день, після 12 годин, коли висохла роса на листі. Два сезону збору: весна (березень-квітень) і осінь (вересень-жовтень).

В'янення.

Зібрані листя розкладають тонким шаром на 15-30 хвилин під сонячними променями. Вони втрачають частину вологи. Після цього листя переносять у прохолодне приміщення, де вони охолоджуються годину-дві.

Окислення (ферментація).

Основний процес виробництва улунів. Листя струшують і в результаті їх пошкодження ферменти клітинного соку, взаємодіючи з киснем, утворюють речовини, які надають смак і аромат чаю. Процес починається увечері в день збору і триває 10-12 годин до ранку. Ферментацію припиняють, коли трав'янистий запах змінюється квітково-фруктовим, а кромка листа стає бурою. Майстер завжди на око визначає, чи готовий чай.

Просмаження та скручування.

Для зупинки ферментації лист швидко прожарюють в котлах або печах при високій температурі. Потім лист скручують, домагаючись виходу соку з листа на його поверхню. Потім знову відправляють на прожарювання, що як би «запечатує» ароматний сік на поверхні.

Хун Пей — сушка на вугіллі.

Цей процес видаляє залишки вологи в листі і фіксує аромат на його поверхні. Може проводитися до двох разів. Від цього буде залежати кінцевої вигляд і смак чаю:

Цін сян у назві чаю означає одну сушку, свіжий квітковий смак і аромат, світлий настій, зелений колір сухої заварки.

Нун сян (подвійна сушка): більш міцний настій, темний колір сухої заварки, соковитий фруктово-медовий смак, печені ноти.

Що впливає на ціну і якість Фен Хуан Дань Цун

Тип чайного дерева, з якого зібрали сировина — ось що впливає на якість чаю.

Плантаціонние кущі

Їх висаджують стрункими рядами в чайних садах на низьких висотах, і чай цей йде на масовий ринок. Тут немає сортових дерев, листя збирають автоматичними способами (машини-ножиці, машини-пилососи), кущі удобрюють, обрізають і т. д. Такий чай має усереднений смак. По ідеї, це найдешевший чай, і не має право називатися «самотніми кущами» (дань цун). Однак, називається, і часто продається втридорога.

Здичавілі дерева

Вони висаджуються селянами на схилах гір, і ростуть в дикому середовищі, не удобрюються, не обприскуються. Збір відбувається 1-2 рази на рік, тому у листя є час накопичити мінерали і поліфеноли — те, що впливає на смак чаю. Відмінне співвідношення ціни-якості в більшості випадків.

Старі дерева (приставка до назви «лао цун»)

Це дерева, що ростуть в диких умовах, віком від декількох десятків до декількох сотень років (найстарішому дереву, з якого заборонено збирати чай, 500 років). Старе дерево («лао цун») має дуже довге коріння з великою площею поверхні, що дозволяє їм увібрати набагато більше мінеральних речовин, які вносять вклад у смак, аромат і смак чаю. Зазвичай, якщо дереву більше 100 років, то це дуже дорогий чай. Але сьогодні називають старими і 50-річні дерева.

Як заварювати улуни Дань Цун?

Смак улунів дуже залежить від способу заварювання. Взагалі, і уишанские улуни (да хун пао, шуй сянь), і ці — досить примхливі. Тут необхідно обов'язково використовувати питну м'яку воду (в жорсткій буде гіркий і плоский смак), правильно її нагрівати (недо - і перекипяченная однаково псують смак) і намагатися не допускати її охолодження у ході заварювання. В принципі, при дотриманні цих простих умов і при наявності хорошого чаю у вас все вийде на 5+

Чай: в середньому, для чайника або гайвані в 150-200 мл береться ~ 5-7 р.

Вода: м'яка питна (мінералізація менше 300 мг/л — читаємо етикетку!). Нагріваємо її до появи перших великих бульбашок, що піднімаються з дна (коли поверхня води в чайнику ще не вирує із клубами пари). Бажано перелити воду в термос, щоб вона не заспокоювалась. Термос взагалі дуже зручна штука для будь-якого чаю.

Посуд: підходить все, що добре тримає тепло — глина, фарфор і т. д. Висока температура води важлива для «темних» улунів. Завжди прогрівайте посуд окропом перед заварюванням.

Промиваємо чай: кладемо заварку в прогріту посуд, заливаємо її водою рівно настільки, щоб вона закрила заварку і моментально зливаємо — це була промивка чаю та його підготовка до заварювання. Цей настій не п'ють. Не бійтеся зливати перший настій. Якщо ви тримали заварку всього кілька секунд, вона не віддасть з першого разу воді весь свій смак і аромат.

Протоки. Заварюємо короткими протоками: 1, 2, 3 заварювання — 5-10 секунд, далі кожного разу збільшуючи час на 10 секунд. Якщо ви заварюєте чай в чайнику або в гайвані, то в ідеалі необхідно використовувати лаха — глечик для зливу води для того, щоб чай не перезаварился.


 

Гарне дозрівання підвищує якість Даньцунов

Смак Даньцуна стає сильнішою після відповідного дозрівання. Смак стає дуже солодким, як зріла ягода. У Фэнхуане виробники традиційно тримала чай у пластикових мішках і зберігали його у великих жерстяних баках, або поміщали у другий шар пластику. При такому методі зберігання чай буде дозрівати і незначно окислюватися. Перед тим, як представити чай на ринок, вони просушують його при низькій температурі протягом тривалого часу, щоб позбутися від запаху окисленого і посилити сильний фруктовий аромат. За нашими спостереженнями не обов'язково піддавати чай окислення. Можна залишити його дозрівати без доступу кисню, в такому разі він не придбає неприємний окислений запах. Якщо ви вирішите провести дозрівання чаю в домашніх умовах, просто тримайте пакет з чаєм закритим в теплому місці.

Ефект Чаочжоу Ча

Повертаючись до визначення цього чаю як «галюциногенного чаочжоу ча». Ніякого відношення до дійсності не має. Ніяких галюцинацій від чаю бути не може в принципі, тому розглядайте це як один із способів стимуляції продажів чаю середньої якості і не давайте себе обдурити. Ефект у хороших гуандунських улунів при всій своїй негаллюциногенности все ж є, і сильний. Це дуже класний чай не тільки в плані смаку, але і в плані його дії. При неквапливому і тривалому чаюванні ці чаї відчутно розслаблюють і підвищують настрій, роблять голову легкої, створюють простір для спілкування. Це дуже позитивний, вечірній чай як для компанії близьких людей, так і для знайомства людей між собою.



Gautama cha бажає Вам приємного чаювання!)

Інші статті
Графік роботи
  • Понеділок
    11:0019:00
  • Вівторок
    11:0019:00
  • Середа
    11:0019:00
  • Четвер
    11:0019:00
  • Пʼятниця
    11:0019:00
  • Субота
    11:0019:00
  • Неділя
    Вихідний
Контакти
Дмитро
Магазин китайського чаю Gautama
+380 (93) 899-99-44
Харків, Україна

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner