327 відгуків
Важлива інформація про роботу магазинутут

Інтернет-магазин тимчасово не працює. Все буде Україна!

+380 (93) 899-99-44

Правила та інструменти чаювання

Правила та інструменти чаювання

Приготування чаю — мистецтво, що вимагає точності. Відповідно, інструменти для заварювання дуже важливі.
 

Як для сну бажано мати ліжко, так для чаювання — чайний столик чабань. На чабани можна зручно і безпечно розташувати всю посуд; крім цього, тут є злив для надлишку окропу і чаю. Чабани бувають дерев'яними, кам'яними, металевими і порцеляновими; чабани з пресованого бамбука зовні дуже привабливі, але самі практичні, універсальні і довговічні виготовлені з стійкою до впливу окропу деревини павловнии і ще кількох дерев.
 

Головний предмет на чабани — чайник, його може використовувати тільки ведучий чаювання; головний інструмент гостя — чашка, вона повинна чітко розкривати смак чаю, аромат та колір, а також добре лягати в руку. Всупереч європейській звичкою до сервизам в майстерному чаюванні можуть сусідити чайник і чашки, виготовлені з зовсім різних матеріалів.

 

Чайники.

Кращий матеріал для чайника — исинская глина, це мікропориста кераміка з глини, видобутої у околицях міста Ісін на сході Китаю. Вона міцна, не псує смак чаю, при цьому по мірі використання насичується чаєм і сприятливо впливає на властивості напою. Цінуються також фарфорові та срібні чайники. Цілком прийнятно використання скляних. Рідко бувають гарні чавунні, просто керамічні і сталеві.
 

Чавунні чайники, придатні для заварювання без вад смаку, були поширені в давнину в Китаї, Японії і Кореї. Це особливий склад, лиття, обробка поверхні. Але зараз чайники з чавуну частіше виготовляють в декоративних цілях. Метал простих чавунних предметів посуду вкрай негативно позначається не тільки на смак, але і на колір настою: смак втрачає чистоту і легкість, аромат грубіє, колір чаю темніє і набуває сірий відтінок — активні іони металу взаємодіють з продуктом, звичайна хімія; відбувається це з тієї ж причини, по якій срібло позитивно впливає на воду або чай.
 

Що стосується керамічних, то тут мова йде про простий кераміці, а не про спеціалізованої чайної. Широко поширена помилка, що будь кераміка, тобто будь-яка глина, взагалі краще для чаю, ніж всі інші матеріали. Але глина глині ворожнечу. Цегла, наприклад, теж глина. Повторюся, ідеальний варіант — исинская глина, сюди ж можна віднести і гуансийскую глину. Інша рідко буває хороша. Знавців глини теж небагато, фальшивками завалені магазини і тут, і в Китаї.
В такому випадку краще взяти фарфор, ніж незрозумілу глину.

 

Чашки.

Чашки бувають з тих же матеріалів, що і чайники, але найкращі для чаювання — з фарфору витонченої роботи і з глазурованої кераміки. У чашці важлива відповідність форми і об'єму, тактильні характеристики краю і зовнішньої поверхні, стійкість, краса, здатність глазурі передавати аромат чаю без спотворень.
 

Хороший фарфор відмінно відображає аромат. На дешевий фарфор ніхто ніколи не буде наносити майстерню ручний розпис — тільки тиражну просту. Така хоч і наноситься вручну, але без майстерності, без вишуканості. Хоча бувають і цілком симпатичні. Головне — до такої простої чашці не прив'язуватися: дешевий фарфор легко б'ється.
 

Цінителі чаю потрібно кілька чашок. Наприклад, влітку приємніше пити чай з широкою чашки, в якій він встигає охолонути, взимку ж багато хто воліє пити чай більш гарячим, тому потрібна чашка, м'яко зігріваюча долоню, але не обпалює. Для чаїв з різним кольором настою добре підійдуть чашки, різні за кольором глазурі та розпису. В дорозі буде важлива стійкість чашки і стійкість до перевезення. Чашка для улуна має виключно добре передавати нюанси аромату. Чашка для пуеру — забезпечувати комфортний повний ковток.
 

Чайник ж оцінюється аналогічно бойового клинку: він повинен бути швидкий, точний і тонко управляємо. Аромат розкривається миттєво, після чого поступово розсіюється; смак, навпаки, набирає чинності з часом. Добитися яскравого смаку в перші ж секунди заварювання, поки аромат на піку, і тут же зупинити заварювання — ось короткий опис рішення задачі. Для цього потрібно використовувати чайник невеликого розміру, виготовлений, наприклад, з ісинської глини, добре підтримує температуру. У формі чайника ніщо не повинно затримувати чи ускладнювати заварювання. Важливі співвідношення об'єму посудини та форми носика, товщина і шліфовка стінок, пропорції, притертість кришки, висота ручки, здатність тримати краплю при запиранні контрольного отвору в кришці, розташування центру ваги, сорт глини. Як тільки чай готовий, його треба перелити з чайника, щоб відокремити готовий заварений чай від листя і таким чином зупинити процес заварювання.

 

Лаха.

Куди ми зливаємо чай з чайника? Якщо лити прямо в чашки, гості отримають чай різного смаку, адже чай продовжує настоюватися під час переливання навіть з самого швидкісного чайника. У цьому випадку учасники чаювання втрачають можливість випробувати однакові враження і розділити один досвід.
 

Питання знімається, якщо для чаювання ви використовуєте лаха — відкритий чайник, схожий на молочник; в перекладі з китайського лаха означає «море чаю», інша назва предмета — гундаобэй, що означає «чаша справедливості». Тут мається на увазі наступне: чай в чахае перемішується, перша крапля змішується з останньою, вилитої з чайника (відсилання до назви «море чаю»), завдяки чому чай виходить однорідним за смаком. Відповідно, гості п'ють однаковий чай (відсилання до назви «чаша справедливості»). Для фільтрації настою можна використовувати сито.
 

Лаха повинен бути сумірний чайнику і чашках. Цей предмет може здатися другорядними, але, знаючи йому застосування, розумієш, наскільки зручніше і точніше стає чаювання з чахаем. Без нього майстер повинен дочекатися спустошення всіх чашок, перш ніж заварити чергову порцію.
 

Отже, основні предмети для чаювання на чайному столі: чайник, чахай, чашки. Крім цього також будуть корисні чайниця (в ній чай зберігається постійно), чахе (посудина для демонстрації чаю гостям перед початком заварювання), набір чайних інструментів (найчастіше дерев'яний або бамбуковий, але деякі елементи можуть бути виготовлені з металу, рогу, металу; інструменти використовуються для різних маніпуляцій з чайним листом і чашками, для догляду за чайником і взагалі за посудом), мітла для чайного столика, ніж для оброблення пресованих пуерів та інших чаїв; підставки під чашки; ситечко для чаю і підставка під нього і так далі.

Інші статті
Графік роботи
  • Понеділок
    11:0019:00
  • Вівторок
    11:0019:00
  • Середа
    11:0019:00
  • Четвер
    11:0019:00
  • Пʼятниця
    11:0019:00
  • Субота
    11:0019:00
  • Неділя
    Вихідний
Контакти
Дмитро
Магазин китайського чаю Gautama
+380 (93) 899-99-44
Харків, Україна

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner