Що таке гайван і як їй користуватися

Гайвань — спеціальна чашка для заварювання чаю зі скла/глини/фарфору, з кришкою і блюдцем, об'ємом 80-400 мл.
Популярність свою отримала між 14 і 15 століттями, що вчені пов'язують з поширенням на території Китаю розсипних чаїв натомість пресованого чаю, який варили, і порошкового, який збивали віночком в спеціальній посудині та тут же з нього випивали.
Гайвань має й іншу назву — сань цхай вань «чаша трьох основ», де блюдце символізує землю, кришка — небо, а сама чашка — людини. Саме тому, перебуваючи між небом і землею, людина знаходить гармонію, в тому числі та під час чаювання.
Найчастіше вона використовується в повсякденних чаювання і замінює собою чайник. Це простий і дуже зручний предмет посуду для будь-якого виду чаю. Кришка гайвані менше по діаметру, ніж чашка, і має спеціальний «хвостик», який допомагає не обпектися при заварюванні. Вона використовується не тільки для утримування чаїнок від попадання в піалу, але також і для куштування аромату.
Як заварювати чай в гайвані?
Існує два способи: хардкорний сичуанський (в гайвані заварюємо, з неї ж і п'ємо) і фуцзяньский (де гайвань виступає в якості заварника, звідки чай розливається по піалах). Останній спосіб одержав широке поширення, про нього і піде розмова.
Прогрійте гайвань окропом.
Відкрийте гайвань і налийте туди окріп. Злийте воду.
Як зливати чай з гайвані?
На перших порах у багатьох виникають труднощі зі зливом води з гайвані — вона гаряча, обпікає руки та всі три її деталі просто вискакують з рук, ризикуючи розбитися.
Насправді все дуже просто, якщо знати, як її правильно тримати: візьміть гайвань з блюдцем так, щоб великий палець лежав на хвостику» кришки, а інші пальці підхоплювали дно блюдця.
Утримуючи гайвань таким чином, посуньте великим пальцем (або іншою рукою) кришку настільки, щоб утворилася невелика щілина для зливу води, не пропускає заварку.
Якщо гайвань велика і не поміщається в одній руці, то її можна взяти двома руками, при цьому обидві руки займають однакове положення (великі пальці на кришці, решта — під блюдцем).
У цьому випадку при розливі чаю гайвань нахиляють на себе.
Покладіть в гайвань чай. Закрийте кришку і кілька разів струсніть гайвань з сухою заваркою, утримуючи її в обох руках.
Тепер можна відкрити кришку та оцінити аромат чаю.
Залийте чай гарячою водою і тут же злийте. Це промивка чаю і цей настій не п'ють.
Заварюємо чай.
Заварюємо, як зазвичай — заливаючи заварку водою за кілька секунд, але багаторазово.
З гайвані чай або відразу розливається по піалах за один раз, або зливається у чахай (в тому числі коли для чаювання на велику компанію потрібно кілька заварок на один круг) і звідти вже розливається по піалах.
Як вибрати гайвань: На перших порах, поки ви ще не визначилися, чи підходить вам в принципі такий спосіб заварювання, підійде будь-яка гайвань, на якій можна відпрацювати навички.
Якщо ви визначилися, що це те, що вам хочеться користуватися, то вибору вашої «робочої» гайвані варто приділити трохи уваги: Матеріал Краще за все для гайвані підходить тонкий фарфор.
Він швидко прогрівається, довго утримує тепло, красивий і приємний у зверненні.
Скло швидко нагрівається і втрачає тепло.
Глазурована кераміка непогана: глиняні гайвані важче фарфорових і зручніше лежить в руці, що може бути зручно для початківців чаєманів.
Якість.
Ручка кришки повинна бути цілісною, а не порожнистої, що забезпечує термоізоляцію і не дає обпектися. Кришка повинна сидіти щільно, без зазорів.
Чашка не повинна сильно ковзати по блюдця, інакше її буде незручно перевертати та ви ризикуєте обпектися.
Розмір.
Гайвань повинна зручно міститися в руці. Обсяг її залежить від кількості осіб, які беруть участь у чаюванні. Зазвичай це 1-3 людини.
А якщо на чаювання зібралася велика компанія, доведеться купити велику гайвань на 200-400 мл або використовувати чайник.