327 відгуків
Важлива інформація про роботу магазинутут

Інтернет-магазин тимчасово не працює. Все буде Україна!

+380 (93) 899-99-44

Види китайського чаю — 6 основних сортів

Види китайського чаю — 6 основних сортів

Вже сотні років Китай виробляє найкращі чаї світу і відомий як місце народження чаю. Різних видів чаю існує, напевно, стільки ж, скільки і сортів вина.

Тисячі різних видів чаїв у світі розрізняються регіоном вирощування, часом збирання, методом обробки і ступенем ферментації.

До речі, ви знаєте, що таке ферментація чаю? Ферментація — це природний процес окислення, який починається в чайному листі, як тільки його зривають з куща.

Ви можете побачити той же процес, якщо розріжете яблуко і залишите лежати — воно поступово почне темніти. При чому смак його на поверхні буде змінюватися (спробуйте, якщо забули). Ось в чаї суть процесу точно та ж, тільки трохи відрізняється зовні.

У деяких видах чаю листя ферментують (чорний чай пуер), в інших же швидко висушують на сонці або штучно піддають гарячої температурі, щоб зупинити цей процес (зелений, білий чай). Спосіб і вміння обробки чаю багато в чому визначає його смак і якість.

Існує 6 основних видів або сортів) китайського чаю: зелений чай, чорний чай пуер, улун, білий чай і жовтий чай.

Звичайно, хтось може називати ще трав'яні і квіткові види чаїв, але правильно чаєм називати саме той, який виготовлений з чайного рослини Camellia sinensis. Ароматизовані чаї і суміші — це вже похідні від цих основних шести сортів чаю.

І хоча всі види чаю виробляють з одного чайного рослини, кожен з сортів має свої особливі характеристики, включаючи смакові якості, різні властивості і користь для здоров'я, а також різний рівень кофеїну.

Отже, розглянемо ці 6 основних сортів китайського чаю докладніше.

 

1. Зелений чай.

Зелений чай — це вид чаю, найбільш близький до природи. Він не проходить процес ферментації, а тільки висушується на сонці або на спеку. Цей сорт чаю має найбільшу цінність для здоров'я.

Хоча різні види зеленого чаю також можуть дуже сильно розрізнятися між собою. Виготовлення чаю — це мистецтво, тому смак і якість буде дуже сильно залежати від майстра, який його створив.

Кращий зелений чай збирають ранньою весною. Найбільш якісні з них досі виготовляють у Китаї традиційними методами, які передавалися з покоління в покоління. Деякі види зеленого чаю ароматизують квітами, наприклад, жасмином.

Найбільш відомі види зеленого чаю: Лун Цзін і Бі Ло Чунь.


2. Чорний чай.

Напевно, найпоширеніший у світі сорт чаю — це чорний чай (у Китаї його називають червоним, оскільки розглядають саме колір завареного чаю, а не листя), хоча в самому Китаї він не є самим популярним. Його п'ють як повсякденний напій у багатьох країнах.

Цей вид чаю проходить процес ферментації, при якому відбуваються значні хімічні зміни в чаї, що і дає йому характерний багатий і яскравий смак. Досвідчений майстер бачить, скільки потрібно ферментировать чай і коли настав час закінчити. І хоча багато цінні властивості йдуть в процесі ферментації, все ж цей сорт чаю залишається корисним по-своєму.

Вищий сорт чорного чаю, як і інших чаїв, — це крупнолистовий чай, в якому молоді листки повинні бути одного розміру і форми.

Найбільш відомі види чорного чаю: Кімун і Лапсан Соучун.


3. Пуер.

Пуер — це відповідь чаю витриманим багаторічним винам. Він відомий тим, що, як і хороше вино або коньяк, може зберігатися десятки років і з віком лише покращує свої властивості. Хоча при поганому вихідній якості втрачає свої властивості, так само як і дешеве вино перетворюється з часом в оцет.

Пуер — це повністю ферментований сорт чаю. Справжній «чорний чай. Він має характерний глибокий земляниста смак і сильний аромат.

Є два основних види пуерів: шен (сирий, зелений пуер — ферментований природним методом) і шу (зрілий, готовий або чорний пуер — ферментований за більш короткий термін штучним шляхом).

Кращий пуер виготовляють з багаторічних чайних дерев.


4. Улун.

Улун — це напів-ферментований сорт чаю, популярний в Китаї і Тайвані, який ще називають Чорним Драконом. Це також найбільш популярний вид чаю для чайної церемонії в стилі Гун Фу Ча.

Він найбільш складний у виготовленні і вимагає високої кваліфікації майстра. Його виготовляють із зрілих чайного листя, що ростуть високо в горах. Цей сорт чаю теж має дуже багато різновидів, які сильно різняться між собою.

Чай улун має свій особливий смак, не такий трав'янистий, як зелений чай, але і не такий сильний, як чорний, оскільки знаходиться якраз між ними за ступенем ферментації. У ньому є характерні легкі квіткові нотки.

Найбільш відомі види улуна: Ті Гуань Інь і Да Хун Пао.


5. Білий чай.

Білий чай зазвичай роблять з багаторічного чайного дерева виду Та Бао («Велике Біле»), збираючи тільки самі перші чайні паростки ранньою весною, які ще вкриті білим пухом. Завдяки цьому він дуже ніжний і витончений за смаком і ароматом.

Він проходить мінімальний процес ферментації, зберігаючи всі свої корисні властивості. Цей сорт чаю дуже схожий на зелений чай і так само корисний для здоров'я. Зазвичай він містить найменший відсоток кофеїну серед усіх видів чаїв.

Правильний білий чай виготовляють справжні майстри стародавніми традиційними методами.

Найбільш відомі види білого чаю: Бай Хао Інь Чжень і Бай Му Дань.


6. Жовтий чай.

Цей вид чаю найменш відомий за межами Китаю. Його виготовляють в обмеженій кількості. Жовтий чай найбільш схожий на зелений чай, і деякі навіть вважаю його рідкісним і ексклюзивним видом зеленого чаю.

Це злегка ферментований сорт чаю. Метод його обробки починається так само, як і в зеленому чаї, але закінчується по-своєму (за рахунок цього йде трав'янистий запах зеленого чаю, але зберігаються всі корисні властивості). Вважається, що він навіть більш цінний для здоров'я.

З-за своєї рідкості жовтий чай коштує досить дорого, тому не всі можуть його собі дозволити.

Найбільш відомі види жовтого чаю: Цзюнь Шань Інь Чжень і Дін Мен Хуан Я.

Інші статті
Графік роботи
  • Понеділок
    11:0019:00
  • Вівторок
    11:0019:00
  • Середа
    11:0019:00
  • Четвер
    11:0019:00
  • Пʼятниця
    11:0019:00
  • Субота
    11:0019:00
  • Неділя
    Вихідний
Контакти
Дмитро
Магазин китайського чаю Gautama
+380 (93) 899-99-44
Харків, Україна

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner